Bel ons nu voor een afspraak

0573 - 280 285

Veel gestelde vragen

1. Wat doet een osteopaat?
2. Iets voor u?
3. Is osteopathie veilig, erkend en beschermd?
4. Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
5. Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie, chiropractie en orthomanuele geneeswijzen?
6. Is osteopathie te combineren met andere therapieën?
7. Zit osteopathie in het verzekeringspakket?
8. Wat kost een osteopatisch consult gemiddeld?
9. Moeten er altijd klachten zijn om behandeld te kunnen worden?

1. Wat doet een osteopaat?

De osteopaat zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam. Het gaat daarbij niet alleen om grote bewegingen van romp, armen en benen, maar ook om kleine bewegingen van organen en zenuwstelsel. Een bewegingsbeperking in één of meerdere bewegingssystemen kan klachten veroorzaken. Een osteopaat maakt deze bewegingsbeperkingen met de handen los met als doel functieherstel, een betere doorbloeding en het activeren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

2. Iets voor u?

Wellicht. Als u aandoeningen heeft die steeds terugkomen, maar ook bij beginnende klachten is een bezoek aan een osteopaat zinvol. De osteopaat is altijd op zoek naar de oorzaak van de klacht en werkt niet alleen symptoomgericht. Het lichaam wordt in zijn geheel onderzocht. Er wordt gezocht naar problemen die zich kunnen voordoen in het bewegingsapparaat, orgaanstelsel en zenuwstelsel. Het lichaam wordt dan in zijn totaliteit behandeld. De osteopaat behandelt baby’s, kinderen en volwassenen.

Osteopathie is NIET geschikt in het geval van een bacteriële of virale infectie, bij koorts, in de acute fase na een hersenbloeding of –infarct, bij ziektes die vallen onder de oncologie (allerlei vormen van kanker) waarvoor u nog onder behandeling bent en bij botbreuken. Bij twijfel over uw gezondheid raadpleeg dan altijd de huisarts!

3. Is osteopathie veilig, erkend en beschermd?

De vragenlijst, intakegesprek en het onderzoek spelen een belangrijke rol in de veiligheid van een osteopatische behandeling. Een osteopaat heeft naast een zeer gedegen kennis van anatomie, neurologie, fysiologie en embryologie ook een goede kennis van differentiaaldiagnostiek. Bij twijfel zal altijd verwezen worden naar een huisarts of specialist.

Osteopathie is een beschermd beroep.
Als de osteopaat voldoet aan alle Nederlandse exameneisen dan mag de osteopaat zich laten registreren in het Nederlands Register voor Osteopaten. Wanneer de osteopaat is geregistreerd dan mag de osteopaat de letters DO (Diploma Osteopathie) en de letters MRO (Member Register Osteopathy) achter de naam voeren.

Alleen osteopaten die geregistreerd staan in het NRO hebben de studie met succes afgerond en zijn bij alle verzekeraars en instanties erkend.

De osteopathie is gebaseerd op de Westerse geneeswijzen, maar wordt gezien als alternatief, wat opmerkelijk is. In Engeland en Amerika is het een reguliere geneeswijze.
Osteopathie Kaijen is geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.

Osteopathie Kaijen gebruikt geen “kraaktechnieken of holding”-technieken bij baby’s. De osteopathie biedt genoeg andere veilige, zachte en doeltreffende behandelmogelijkheden.

4. Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?

U kunt rechtstreeks naar een osteopaat gaan, een verwijzing van een arts is bij de meeste verzekeraars niet noodzakelijk. Steeds meer artsen en specialisten verwijzen naar een osteopaat. De reden hiervoor is dat de osteopaat door een gedegen opleiding in staat is een goed onderzoek te verrichten en zich bezighoudt met het bestrijden van de oorzaak van de klacht.

De osteopaat verstaat de taal van de medicus en zal zo nodig met de huisarts/specialist overleggen.

Toch zijn er artsen, paramedici en andere werkers in de gezondheidszorg die vaak nog onbekend zijn met de osteopathie en hierdoor afwijzend kunnen reageren. Zo’n eerste reactie is echter best begrijpelijk, omdat het als doel kan hebben u of uw kind te beschermen tegen ondeskundig handelen. Een geregistreerd osteopaat is opgeleid om deskundig en veilig te behandelen (zie Osteopathie in Nederland).

5. Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie, chiropractie en orthomanuele geneeswijzen?

De overeenkomst is dat het allemaal manuele geneeswijzen zijn. Zowel manuele therapie als chiropractie komen oorspronkelijk voort uit de osteopathie. Het verschil is dat de osteopathie àlle structuren in het lichaam behandelt in tegenstelling tot de andere manuele geneeswijzen die zich beperken tot de botten, de gewrichten en de spieren.

De osteopaat behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel. De osteopaat doet dat binnen één behandeling.

Daarbij hebben de meeste osteopaten fysiotherapie en/of manuele therapie als vooropleiding gestudeerd.

6. Is osteopathie te combineren met andere therapieën?

Osteopathie combineert goed met andere therapieën òf biedt juist een uitkomst waarin deze te kort schieten.

7. Zit osteopathie in het verzekeringspakket?

De meeste verzekeraars vergoeden (geheel of gedeeltelijk) de behandelnota’s van geregistreerde osteopaten meestal in aanvullende verzekeringen. Controleer uw verzekeringspolis om te zien of osteopathie door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.

8. Wat kost een osteopatisch consult gemiddeld?

Een osteopatisch consult kost in de praktijk van J.G. Kaijen € 91,00. Het eerste consult duurt tussen de 3 kwartier en een uur en bestaat uit een vraaggesprek, een onderzoek en een behandeling. Vervolgbehandelingen duren tussen de 30 en 45 minuten.

Per 1 mei 2022 hanteren wij de volgende tarieven
consult 91,00 Euro
kort consult 62,00 Euro *alleen na overleg

9. Moeten er altijd klachten zijn om behandeld te kunnen worden?

Nee. Eigenlijk zou iedereen er verstandig aan doen zich jaarlijks door een osteopaat te laten controleren, ook al zijn er geen klachten. Voordat een klacht zich manifesteert, geeft het lichaam voldoende signalen af om aan te geven dat het niet optimaal functioneert! Het is beter om klachten te voorkomen dan te genezen.

Geregistreerd of in bezit van